Kuchnia Słowian - pierwsze podejście
Wczoraj, wedle przepisu zamieszczonego w książce o kuchni słowiańskiej zrobiłem podpłomyki.
Dla zainteresowanych:
Książka nazywa się "Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko..." i została napisana przez Hannę i Pawła Lisów. Opisuje ona kulturę kulinarną Słowian i zawiera trochę przepisów.
Przepis:
0,5 kg mąki razowej
woda
sól
kminek, czarnuszka
Wymieszać składniki i wyrobić z nich ciasto takie jak
na pierogi. Rozpalić ognisko i ułożyć w nim płaskie kamienie wystarczy nawet jeden). Następnie rwać z ciasta małe kawałki
i wyrobić z nich małe (cienkie na kilka milimetrów) placuszki
i ułożyć je na kamieniu. Piec je bardzo ostrożnie, gdyż w jednej chwili, mogą być jeszcze surowe, a w następnej się spalić.
Osobiście dokonałem pewnych modyfikacji. Z powodu braku mąki razowej wymieszałem zwykłą z otrębami żytnimi. A z powodu niemożności rozpalenia ogniska piekłem podpłomyki w piekarniku
w kozie (choć jak się naprawdę nie ma kozy, pieca, ani nawet kominka można całkiem bezceremonialnie na patelni).
Podoba mi się kreatywność autora podpłomyków, w myśl zasady "Polak potrafi" :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń